1. Skorupki jaj susz w piekarniku przez ok. 20-30 minut w temperaturze 300 stopni. Warto postarać się, by były na nich błony skorupkowe ponieważ zawierają dodatkowe mikroelementy.

2. Wysuszone skorupki zmiel w moździerzu lub młynku do kawy – dzięki wcześniejszemu poddaniu ich wysokiej temperaturze są kruche i łatwo ścierają się na drobny pył.

3. Za jednym razem najlepiej spożywać ½ łyżeczki do herbaty (400 mg) zmielonych skorupek jaj rozpuszczonych w wodzie, aby organizm poradził sobie z dostarczanymi minerałami i faktycznie je przyswoił. Można dodawać je także do potraw – zupy czy sosu.

Uważajmy na zbyt dużo wapnia w diecie, ponieważ może on powodować zwapnienia w tkankach miękkich. Dla zachowania zdrowych kości ważne jest zrównoważone spożycie wapnia i magnezu, które należy spożywać w odpowiednich odstępach czasu. Osoby dostarczające tylko wapń bez magnezu mogą spowolnić proces mineralizacji kości i pogłębiają niedobór magnezu w tkance.

O skuteczności skorupek jaj w prewencji osteoporozy znalazłam nawet jeden artykuł naukowy: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022

fot. simplehomecraft.blogspot.com