Czosnek

Bardzo często czosnek traktowany jest jako panaceum. Nie chciałabym tutaj umniejszać działaniom czosnku – faktycznie sprawdza się jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy, jednak decydując się na kurację czosnkową weźmy pod uwagę następujące informacje:

  • Allicyna zawarta w czosnku ma właściwości antybiotyczne, ale jest to około 1 % działania antybiotyku penicyliny. Ząbek czosnku jest dobrym środkiem przeciwbakteryjnym, jednak pamiętajmy, że w niektórych przypadkach może okazać się niewystarczający.
  • Wg TMC osoby z oznakami “gorąca” takimi jak rumieńce, zaczerwienione oczy, ropiejące owrzodzenia, pragnienie, suche usta, pocenie nocne, okresowa gorączka nie powinny spożywać czosnku, gdyż może on spotęgowąć występujące objawy.
  • Wg zielarstwa chińskiego nadmiar czosnku może uszkodzić wąrobę oraz żołądek. Faktycznie drażniące substancje lotne czosnku mogą podrażniać śluzówkę żołądka, powodować zgagę czy wzdęcia, a niektóre badania pokazują, że przy wysokich dawkach czosnku odnotowano podwyższone wartości enzymów wątrobowych.
  • Czosnek rozrzedza krew dlatego należy zachować szczególną ostrożność w okresie przedoperacyjnym oraz przy jednoczesnym zazywaniu leków takich jak warfaryna czy acenokumarol.
  • Aby zneutralizowac zapach z ust po spożyciu czosnku zjedz natkę pietruszki lub listki mięty, kminek lub nasiona kopru.