Zielona herbata

Zielona herbata jest zaliczana do superfoods głównie ze względu na zawartość EGCG (galusanu epigallokatechiny), który wielokrotnie przewyższa przeciwutleniające właściwości witaminy C.

EGCG (galusan epigallokatechiny) jest polifenolem o dużym potencjale zapobiegania chorobom takim jak:

  • Nowotwory

  • Choroba Alzheimera

  • Choroby serca

  • Nadciśnienie

  • Insulinooporność

  • Otyłość

Jest także silnym adaptacyjnym modulatorem epigenetycznym regulującym ekspresję naszych genów.

Jak parzyć i kiedy pić?

Parzona zielona herbata zawiera największe stężenie EGCG –  im dłużej ją parzysz tym większa zawartość tego związku.

Aby maksymalnie zwiększyć zawartość EGCG w zielonej herbacie zalej ją wrzącą wodą (nie tylko gorącą) i przed wyciągnięciem torebki parz przez około 10 minut. Jedynym niekorzystnym efektem długiego parzenia może być niewielki wzrost goryczy – aby tego uniknąć możesz do herbaty dodać trochę plasterek lub trochę soku z cytryny.

Innymi herbatami o umiarkowanej zawartośći EGCG są herbaty biała oraz oolong.

EGCG jak inne katechiny łączy się z białkami z pożywienia tworząc trudniej przyswajalne związki. Dlatego aby skorzystać z potencjału przeciwutleniającego zielonej herbaty najlepiej spożywać ją pomiędzy posiłkami a nie bezpośrednio podczas. EGCG wiąże się także z mikroelementami takimi jak np. żelazo, które także zmiejsza jego przyswajalność, dlatego tymbardziej ważny jest odstęp czasu od przyjęcia pokarmu.

Czy zielona herbata może powodować bezsenność?

Zielona herbata zawiera znacznie mniej kofeiny niż czarna herbata lub kawa. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona jej pozbawiona i jeżeli jesteś wrażliwy na działanie kofeiny lepiej ograniczyć picie zielonej herbaty do godzin porannych i dopołudniowych. Jednak dla osób, które chciałyby ograniczyć dzienne spożycie kofeiny zielona herbata będzie dobrą alternatywą.

Napój

Zawartość kofeiny w szklance (ok. 230 ml)

Zielona herbata

35-70 mg

Czarna herbata

60-90 mg

Kawa

150-200 mg

 

Flora bakteryjna a polifenole

Zdrowa flora bakteryjna jest niezbędna dla zoptymalizowania korzyści płynących z zawartości w diecie polifenoli. Bakterie jelitowe przekształcają je w pochodne o różnej przyswajalności i aktywności. Aby czerpać z dobrodziejstw płynących z zawartości EGCG w zielonej herbatcie warto jednocześnie zadbać o florę bakteryjną jelit i spożywając produkty pochodzenia roślinnego, a także unikając tych przetworzonych i dosładzanych.