Witamina C w pigułce

Kupując witaminę C zwróćcie uwagę na skład!

Lepiej kupić suplement diety, który zawiera mniejszą dawkę syntetycznej witaminy C, która uzupełniona jest jej naturalnym odpowiednikiem obecnym w owocach i roślinach takich jak: cytrusy, acerola, sproszkowana dzika róża, jęczmień czy kiełki lucerny.

Jednocześnie uważajcie na ceny! Są bardzo zróżnicowane. Jeżeli chcemy kupić suplement droższy, upewnijmy się, że mamy zaufanie do danej marki i, że wyższa cena podyktowana jest np. dużymi nakładami na badania nad nowymi technologiami i skutecznością suplementu.

Wystrzegajcie się takich dodatków jak substancje słodzące acesulfam K, aspartam oraz barwniki: żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa. Nawet jeżeli znajdują się w suplemencie w minimalnych ilościach, skuteczność witaminy C opiera się na regularności jej stosowania, dlatego lepiej wybrać preparat jak najnaturalniejszy w swym składzie.

 

Witamina C najnaturalniej

Może zamiast syntetycznego kwasu L-askorbinowego lepiej w okresie zimy pić herbatkę z dzikiej róży lub kupić sok z aceroli? Albo zasiać kiełki lucerny? Liczne badania wykazały, że witamina C w naturalnych produktach jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje terapeutyczne stężenie w organizmie.

Najbogatszym europejskim źródłem witaminy C są owoce dziko rosnących róż (Rosa canina), ale przede wszystkim uprawiana na plantacjach róża pomarszczona (Rosa rugosa) z rekordową ilością 6,8-12 g/100 g. Owoce czarnej porzeczki mają jej do 4 g/100g. Dużo witaminy C ma także acerola 1,4 – 2,5 g/100 g.

Oto lista rodzajów produktów na rynku, które dostarczą witaminy C w dużych ilościach:

  • konfitura z dzikiej róży

  • nalewka z dzikiej róży

  • sok z dzikiej róży

  • ekstrakt, sok, dżem z aceroli

  • dżemy, soki z czarnej porzeczki

Witamina C – nie tylko w walce z przeziębieniem!

 

W sezonie zimowym na różne sposoby staramy się zapobiec przeziębieniu czy grypie. Jedną z często stosowanych metod jest zażywanie witaminy C jako środka wzmacniającego odporność. Wnioski z badań jak zwykle nie są jednoznaczne – spożywanie witaminy C w momencie, gdy choroba się już rozwinęła nie skraca długości jej trwania, ani nie łagodzi jej objawów. Wykazano jednak, że jeżeli przed dłuższy czas będziemy regularnie zażywać powyżej 200 mg witaminy dziennie, nieznacznie zmniejszamy ryzyko choroby.

Witamina C może okazać się szczególnie pomocna, gdy jesteśmy narażeni na zwiększoną ilość stresu, niekorzystne czynniki środowiskowe, czy biegamy w maratonie i jesteśmy bardzo aktywni fizycznie – zażywając witaminę C aż o połowę zwiększamy swoje szanse na pozostanie w zdrowiu.

Pamiętajmy też o funkcji witaminy C w powstawaniu kolagenu, czyli tworzeniu kości, skóry, ścięgien, więzadeł, chrząstek, naczyń krwionośnych czy ścian macicy. Jeżeli szczotkując zęby zauważamy krwawienie, obserwujemy u siebie długie gojenie ran, odczuwamy bóle stawów, brak energii – możemy podejrzewać niedobór tej witaminy i rozważyć jej suplementację.

Witamina C jest bardzo ważna dla wegetarian, ponieważ sprawia, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego staje się lepiej przyswajalne.

infografika

Dawkowanie

Dla osoby zdrowej zapotrzebowanie na witaminę C wynosi  60-75 mg.

Dawka ta zwiększa się u palaczy, osób o zwiększonym wysiłku fizycznym,  narażonych na zanieczyszczenia czy wysoki poziom stresu – jeżeli chcemy wówczas stosować witaminę C w celu wzmocnienia odporności warto dziennie dostarczać co najmniej 200 mg witaminy.

Nie ma sensu zażywanie witaminy C w ilości powyżej 500 mg, ponieważ już przy tej dawce i tak osiągamy 90% maksymalnego wysycenia nią w organizmie.

Należy pamiętać o tym, że spożywając niewielką ilość warzyw i owoców zasobnych w witaminę C, dostarczamy więcej witaminy niż zażywając duże ilości suplementów.

 

Witamina C dla dociekliwych