Kawa
Badania pokazują, że spożycie kawy korzystnie wpływa na funkcję wątroby – zmniejsza akumulację tłuszczu i kolagenu (ograniczając jej stłuszczenie i włóknienie) oraz obniża ryzyko raka wątrobowokomórkowego. U osób często sięgających po alkohol czy chorych na wirusowe zapalenie wątroby spożywanie kawy działa ochronnie i zmniejsza aktywność enzymów wątrobowych. Badania na otyłych szczurach pokazują, że kawa może modulować nietolerancję glukozy i zmniejszać niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD non-alcoholic fatty liver disease).
Dobroczynne właściwości kawy można zaobserwować przy spożyciu od 2 do nawet 6 filiżanek dziennie. Jedna filiżanka kawy to około 10 g kawy pełnoziarnistej lub 5 g rozpuszczalnej.
Mechanizm działania kawy nie został dokładnie poznany, jednak zawiera ona ponad 1000 substancji, włącznie z kofeiną, potasem, niacyną, magnezem i antyoksydantami takimi jak kwas chlorogenowy oraz tokoferole, które w synergii mogą powodować obserwowany efekt. Warto zauważyć, że to nie kofeina jest składnikiem, któremu kawa zawdzięcza swe zdrowotne właściwości – nie zabserwowano bowiem podobnego działania ochronnego na wątrobę w przypadku napojów kofeinowych.
Kawa, w przeciwieństwie do napojów energetycznych jest bogatym źródłem antyoksydantów i to polifenole (np. kwas chlorogenowy) mogą być odpowiedzialne za pozytywne działanie kawy na procesy metaboliczne. Produkty uboczne reakcji Maillarda powstające w procesie prażenia (m.in. melanoidyny) nadają kawie smaku i aromatu także znacząco zwiększają potencjał przeciwutleniający kawy.
Nie należy jednak zapominać, że picie kawy w młodym wieku może wiązać się z ryzykiem uzależnienia oraz ze skutkami ubocznymi takmi jak bóle głowy czy bezsenność. Spożycie zbyt dużej ilości kofeiny może powodować palpitacje, drgania, nerwowość, podrażnienie przewodu pokarmowego, a nawet arytmię, niedokrwienie czy halucynacje.
Składnik |
Ilość na 100 ml parzonej średnio prażonej kawy |
---|---|
Kofeina |
50–380 mg |
Melanoidyny |
500–1500 mg |
Błonnik rozpuszczalny |
200–800 mg |
Białko |
100 mg |
Niacyna |
10 mg |
Tłuszcze |
0.8 mg |
Trygonelina |
40–50 mg |
Kwas chlorogenowy |
35–500 mg |
Składniki mineralne |
250–700 mg |
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4862107/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.23902/pdf