Guarana

Guarana to pnącze o jasnoczerwonych owocach z czarnymi pestkami. Roślina pochodzi z Wenezueli, ale rośnie głównie w Brazylii, w amazońskim lesie deszczowym. Nasiona guarany są bogate w kofeinę – zawierają jej ok. 4-8% (średnio 1 g nasion to ok. 47 mg kofeiny), podczas gdy ziarna kawy posiadają jej znacznie mniej, bo 1-2,5%. Ponadto nasiona guarany zawierają także tetrametyloksantynę (związek prawie identyczny do kofeiny), taniny, alkaloid teofilinę i teobrominę.  

Guarana działa pobudzająco – zwiększa czujność, sprawność umysłową oraz wytrzymałość, zmniejsza zmęczenie. Jest pomocna w bólach głowy, podrażnieniu układu moczowego, biegunkach. Poprawia nastrój. Bardzo często jest dodawana do napojów i produktów wspomagających odchudzanie.

Niektórzy używają guarany by leczyć niskie ciśnienie krwi, zespół przewlekłego zmęczenia i aby zapobiegać malarii i dezynterii. Była także wykorzystywana by zwiększać popęd seksualny i jako środek ściągający.

Ze względu na zawartość kofeiny nie zaleca się dawki dziennej powyżej 600 mg. Nie jest zalecana dla osób z wysokim ciśnieniem krwi i dolegliwościami sercowymi.