Chlorella

Chlorella to alga jednokomórkowa tak mała, że aby ją zobaczyć musimy sięgnąć po mikroskop! Była jedną z pierwszych form życia, jej ściana komórkowa jest bardzo twarda, a wnętrze pełne wartości odżywczej. Dla producenta cały szkopuł polega na tym, jak sprawić by bogactwo wnętrza chlorelli było biodostępne, a jednocześnie nienaruszone przez procesy technologiczne. W tym celu jej twarda ściana komórkowa musi być odpowiednio uzdatniona.

Składniki i działanie

Mówiąc o chlorelli nie sposób nie wspomnieć o tzw. Chlorella Growth Factor (CGF), czyli czynniku wzrostu chlorelli. Jest to nic innego jak po prostu koncentrat, ekstrakt z chlorelli. Pojęcie to ogólnie opisuje wszystkie cenne składniki odżywcze w niej zawarte.

Chlorella pod twardą ścianą komórkową skrywa duże ilości witaminy D, A i B12, kwasu foliowego oraz żelaza. Jest także doskonałym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów. Jednak najcenniejszymi jej składnikami są chlorofil, a także kwasy nukleinowe (RNA/DNA).

Chlorofil zwiększa ilość krwi, jest stosowany w leczeniu anemii, ma działanie oczysczające, przeciwzapalne oraz odnawiające krew, tkanki. Kwasy nukleinowe pobudzają prawidłowy wzrost, ale nie stymulują procesów chorobowych, poprawiają procesy wzrostu u dzieci, utrzymują zdrowie w późnym wieku, leczą urazy, pobudzają układ odpornościowy. Ściana komórkowa wiąże metale ciężkie, pestycydy i bezpiecznie usuwa je z organizmu.

Czym się kierować przy zakupie suplementu?

Niektórzy producenci decydują się na sproszkowanie chlorelli – jest to metoda, która na pewno sprawia, że cenne skladniki stają się bardziej przyswajalne, jednak efektem ubocznym jest to, że dużo łatwiej się utleniają tracąc swoje cenne właściwości.

Na rynku można znaleźć dwa gatunki Chlorelli: pyrenoidosa i vulgaris. Ważne jest, by producent zamieścił informację o tym jaki gatunek algi proponuje. Chlorella pyrenoidosa ma lepsze właściwości detoksykacyjne, vulgaris charakteryzuje się lepszą strawnością.

Warto zwrócić także uwagę na pochodzenie Chlorelli – można spotkać Chlorellę z Chin, Tajwanu i Japonii, także z Niemiec i Korei z czego podobno Chlorella chińska jest najbardziej zanieczyszczona na świecie i nawet certyfikat nie jest gwarancją jej czystości. Ponadto istnieje wiele kontrowersji wokół potencjalnego zanieczyszczenia chlorelli z Japonii składnikami radioaktywnymi z Fukushimy, jednak tutaj możecie zobaczyć mapę i odległości jakie dzielą miejsce produkcji algi: Wyspę Ishigaki od miejsca katastrofy.